36968
Book
In basket
Kuchnia domowa. Dieta bezglutenowa / Michelle Berriedale-Johnson ; [tłumaczenie Anna Sobolewska]. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2014. - 231, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
(Kuchnia Domowa)
Alergia na gluten lub jego nietolerancja (choroba zwana celiakią) czy nietolerancja pszenicy oznacza ścisłe przestrzeganie diety wolnej od pszenicy i glutenu – to znaczy wyeliminowanie z niej chleba, herbatników, ciastek, pieczywa chrupkiego, ciast, makaronów, bułki tartej, semoliny, dań zapiekanych w cieście, jak również wielu potraw z puszek i gotowych przetwarzanych produktów stanowiących większą część naszej codziennej diety. Jak rozpoznać, które produkty zawierają pochodne pszenicy i glutenu? Co można jeść w domu i poza nim? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna? Książka zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości trawienne i inne objawy świadczą o nietolerancji pszenicy i glutenu i jak postępować z chwilą zdiagnozowania. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których nie wykorzystuje się produktów zawierających pszenicę i gluten. Jak zrobić wspaniałe zupy, przystawki, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i z makaronów, dania z drobiu, mięsa i dziczyzny , jak podać warzywa i przygotować potrawy wegetariańskie, słodkie desery: puddingi, tarty, ciasta i omlety, a także wspaniałe wypieki – herbatniki, ciastka i pieczywo oraz świąteczne uczty – na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie.
Availability:
Biblioteka Główna Charłupia Mała
All copies are currently on loan: sygn. 64 (1 egz.)
Notes:
Tytuł oryginału: Everyday wheat-free and gluten-free cookbook, 1998
General note
Tyt. oryg.: "The everyday wheat-free and gluten-free cookbook".
Bibliography, etc. note
Indeks.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again